SAD SU IH OTKRILI STRANCI Mala vojvođanska varoš je oduvek bila omiljena destinacija Beograđana i Novosađana, ali ove godine je EKSPLODIRALA

0
1707

Bogato kulturno-istorijsko nasleđe, Prva srpska gimnazija, česma “četiri lava” koja je jedan od glavnih simbola filma “Lajanje na zvezde”, ali i blizina vinarija, fruškogorskih manastira, te mir i udaljenost na svega sat vremena vožnje od Beograda i petnaestak minuta od Novog Sada, samo su neki od razloga zašto su Sremski Karlovci postali jedno od glavnih uporišta stranih i domaćih turista.

Prema zvaničnim podacima, ovu vojvođansku varošicu godišnje poseti najmanje 20.000 “pravih turista”, dakle onih koji u Karlovce dođu u pratnji vodiča koji u ovom gradu uzmu prenoćište i plate obilazak svih dostupnih znamenitosti. Zvanični podaci govore i da najmanje jedan dinar u ovom gradiću sa 8.000 stanovnika svakoga dana ostavi oko 55 turista, dok prema nezvaničnim informacijama ovu vojvođansku varošicu godišnje poseti čak 300.000 ljudi iz zemlje i inostranstva.

Glavna ulica gradskog naselja koje je oko 79 kilometara udaljeno od Beograda, postala je veoma nalik glavnoj ulici prestonice Srbije. Neki čak kažu nalik i austrijskoj. Prepuni kafići, grupe turista i vodiči, govor na nekoliko stranih jezika, tezge na kojima se prodaju domaći proizvodi i suveniri… često daju utisak kao da niste u vojvođanskoj varošici, već u gradu ozbiljne veličine.

Tezge poput onih na Kalemegdanu
Tezge poput onih na Kalemegdanu

Da li zbog čuvene prve srpske gimnazije, česme “četiri lava” koja je jedan od glavnih simbola poznatog filma “Lajanje na zvezde”, da li zbog blizine većih gradova, ali to mesto sve više postaje nalik turističkoj metropoli do koje se vrlo lako može organizovati sadržajan jednodnevni izlet. Mesto koje je godinama popularno za đačke ekskurzije škola iz cele Srbije sada je postalo jedno od najpopularnijih turističkih uporišta u Vojvodini.

U Sremskim Karlovcima, prema poslednjem popisu, živi oko 8.750 stanovnika. To mesto, na desnoj obali Dunava, svega je oko 12 kilometara udaljeno od Novog Sada, dok je od Petrovaradina i čuvene tvrđave udaljeno devet kilometara.

Česma
Česma “četiri lava”

Glavni motivi za dolazak u Sremske Karlovce

A turisti ovde mogu da vide mnogo toga – Kapelu mira gde je potpisan čuveni Karlovački mir, zatim prvu srpsku gimnaziju otvorenu 1791. godine, kao i Patrijaršijski dvor u kojem je smešten Muzej srpske pravoslavne crkve. Gosti takođe mogu jednostavno da se opuste i bez obilaska znamenitosti i to šetnjom obalom Dunava.

Ne čudi što Sremski Karlovci postaju “magnet” za turiste jer se ovde mogu organizovati i mnogobrojni izleti u blizini. Može, se, recimo, posetiti grob čuvenog pesnika Branka Radičevića, obići manastiri na Fruškoj gori, Petrovaradinska tvrđava, ali i organizovati degustacija vina u privatnim podrumima karlovačkih vinara.

Karlovce kako kažu, u Turističkoj organizaciji ovog grada, posećuje i dosta “visokih delegacija” jer se tu često održavaju i različiti kongresi i seminari. Brojni festivali su još jedan od razloga posete turista Sremskim Karlovcima.PROČITAJTE JOŠ…

Osetno je, ističu, u turističkoj organizaciji Sremskih Karlovaca, iako to mesto u poslednje vreme posećuje dosta stranih turista, da prevagu u poseti ipak odnose domaći gosti. Ističu da je značajno povećanje broja turista iz Kine, ali i Izraela i Turske, kao i da podjednako dolaze pojedinačno, ali i u okviru organizovanih turističkih tura, autobusima kao i sopstvenim prevozom.PROČITAJTE JOŠ…

“Još je u prošloj godini turistička organizacija Sremskih Karlovaca zabeležila veliki porast u prometu turista, pa je to mesto prema zvaničnim podacima obišlo oko 20.000 ljudi. Poseta domaćih gostiju se prošle godine uvećala za 8,28 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok se broj stranaca uvećao za čak 49,58 odsto”, kažu u Turističkoj organizaciji Sremskih Karlovaca za “Blic Biznis”. Napominju i da se ove brojke odnose isključivo na posete kulturno-istorijskim znamenitostima grada uz pratnju turističkih vodiča, što znači da je broj gostiju vojvođanske varošice znatno veći jer mnogi dođu na jedan dan i samostalno obilaze mesto.

“Ukupan broj posetilaca Sremskih Karlovaca je znatno veći kada se razmatra i broj posetilaca i turista u tranzitu, zatim onih koji su koristili usluge degustacije vina u vinskim podrumima, posete manifestacijama, noćenja…”, objašnjavaju.

Karlovačka gimnazija
Karlovačka gimnazija

Smeštaj

Ponuda smeštaja u Karlovcima je raznovrsna. Od luksuznog “Premier prezident hotela” u centru grada, preko vila, apartmana, stanova i soba za odmor do Planinarskog doma i bungalova na Stražilovu.

Prosečna plata u ovom gradu je 51.172 dinara.

izvor: blic

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime