Stručnjaci otkrili: Da li je crna čokolada zaista zdravija od mlečne ili je to samo mit?

0
1177

Ljubitelji slatkiša sigurno su imali ovu nedoumicu kada bi se našli pred rafom čokolade, crna ili mlečna?

Odgovor je potvrdan, stručnjaci navode i iz kojih to razloga bi trebalo mlečnu čokoladu zameniti onom sa većim procentom kakaa. Mali je broj onih koji mogu da odole ukusu čokolade, ali ako brinete o kilaži i zdravlju, tamna čokolada je bolji izbor u tom slučaju.

Što je gorča, to je tamnija čokolada korisnija. Kakaa ima mnogo više u crnoj čokoladi, nego u mlečnoj. Procenat kakaa može biti u rasponu od 70% do 90%. Samim tim procenat šećera je manji, a to je odlično za organizam.

Konzumiranje crne čokolade snižava krvni pritisak, a takođe smanjuje rizik od dobijanja moždanog udar ili infarkta. Ljudi koji često konzumiraju tamnu čokoladu ređe pate od kardiovaskularnih problema.

Čokolada
Čokoladafoto: Depositphotos/Anna_Shepulova

Određene supstance u tamnoj čokoladi podstiču lučenje serotonina, koji je poznat kao prirodni antidepresiv. Crna čokolada izuzetno je korisna u depresivnim stanjima i takođe smanjuje rizik od raka debelog creva.

Odličan je izvor je prirodnih antioksidanata. Naučnici su čak otkrili da sadrži daleko više antioksidanata od jabuka, grožđa i šljiva. Sadrži veliku količinu kofeina, koji pomaže aktivnostima mozga.

Dozvoljena količina je 20 do 30 grama ovog slatkog iskušenja dnevno, bez brige o prekomernoj težini.

Zaključak je da je crna čokolada daleko zdravija i korisnija za organizam od melečne. Kada osetite potrebu za slatkim, tamna čokolada je savršen izbor.

izvor: Stil

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime